Frambozen- Japanse duizendknoop crumble

Gepost op 2 mei 2013 door Gaigien

If you can’t beat it, eat it!

Jonge scheuten van de Japanse duizendknoop kunnen gegeten worden. Dat stond er. En dat niet alleen: ze ‘smaken zoals rabarber, een groente uit dezelfde plantenfamilie‘.

Ik ben dol op rabarber, maar mijn eigen rabarberbos is nog niet oogstbaar. Japanse duizendknoop daarentegen weet ik te staan, bij het spoor, langs het fietspad. En ik wil gewoon weten of het klopt. Zou het echt als rabarber smaken?

De aanleiding om me in het onkruid te verdiepen was het persbericht van de universiteit van Wageningen  waarin staat dat de gemeente Wageningen samen met bewoners de bestrijdingsmogelijkheden van de Japanse duizendknoop gaat onderzoeken.

Vooralsnog houdt het onderzoek in dat de plekken waar dit onkruid staat in kaart zijn gebracht. Ik ben erg benieuwd naar de verschillende methodes van bestrijding. Want het spul is onuitroeibaar. Zo erg dat aanplant en transport van de Japanse duizendknoop in Engeland bij wet verboden is. Dat las ik in dit zeer informatieve stuk in Trouw.

Het spul groeit harder dan kool en heeft een enorm sterk wortelgestel. Het verdrukt alle andere planten en wurmt zich zelfs door asfalt heen. Op de plek waar ik aan het plukken sloeg, waren de scheuten nog laag en jong. Het asfalt was nog niet doorboord, maar de gaten van de vorige seizoenen waren stille getuigen.

Ik plukte een lekker ruim bosje jonge scheuten en maakte er uit de losse pols een frambozen-duizendknoop crumble van. Zie de foto’s hierboven.  Het smaakt inderdaad als rabarber! Alleen de structuur is iets zachter.

Hoe? Te simpel: Neem een bijna vol doosje diepvriesframbozen. Beetje los van elkaar schudden en knijpen.

De duizendknoop heb ik gewassen en alle blaadjes en topjes eraf gehaald. In stukjes gesneden en gemengd met 2 zakjes vanillesuiker en de frambozen. En nog wat suiker los erover gestrooid.

De crumble bestaat uit 200 g suiker, 200 g roomboter, 200 g meel en een beetje zout. Boter fijnknijpen en mengen met suiker en meel tot je losse korrels deeg krijgt. Die strooi je over de frambozen-duizendknoop-suiker mengsel. Het geheel 35 minuten in de oven op 200 graden.

Ter controle aan collega’s voorgezet: bordjes leeg, schaal leeg. Ik denk dat de gemeente Wageningen wildplukkers makkelijk kan verleiden mee te strijden tegen de Japanse duizendknoop. Ze maken er moes van!

Meer recepten hier.

O ja: de volgende keer pluk ik op een plek waar ik er meer van op aan kan dat de gemeentelijke groendienst er niet alle beschikbare chemische wapens bovenop heeft gegooid.