Credit: Julius Schorzman

Lusten planten koffie?

Gepost op 8 februari 2014 door Corlijn

Het harde bestaan van de kantoorplant

‘Ons kantoor is een biologisch experiment naar de vraag: kunnen planten tegen cafeïne?’ twitterde @tjaap vorige week. ‘Plantenmishandeling!’ was de reactie van @dvdgrs. De Groene Vinger werd erbij gehaald om een moreel oordeel te vellen over het toedienen van restjes koude koffie aan kamerplanten.

In een bakkie troost zitten stoffen die best nuttig kunnen zijn, zoals kalium en magnesium. Maar koffie is ook een zuur drankje. Bioloog Mark Aarts, verbonden aan de Wageningen Universiteit, kan zich voorstellen dat als je vaak restjes koffie in de plantenpot giet, de grond op den duur te zuur wordt voor de planten om te overleven.

Om verzuring te voorkomen zou je eierschalen kunnen toevoegen aan de koffie, geeft hij als tip. En de cafeïne dan? Dat is een stof die sommige planten zelf aanmaken als verdedigingsmiddel tegen vraatzuchtige insecten en is dus in principe geen gifstof voor planten.

Het leven in een kantooromgeving is voor planten vaak een hard bestaan. Medewerkers willen zelf graag bij het raam zitten en zetten de planten in donkere hoekjes. Als je geluk hebt als plant, krijg je regelmatig water en daar moet je het dan mee doen. Ik heb kantoormensen nog nooit kunnen betrappen op het verversen van potgrond of het geven van plantenvoeding.

Mark Aarts: ‘Planten hebben voedingsstoffen nodig om te groeien en zichzelf te vernieuwen, maar het is opmerkelijk hoe lang ze het volhouden zonder. Gelukkig kunnen ze nog wel iets aan voeding uit kraanwater halen.’ Een verwaarloosde kantoorplant zou kunnen profiteren van de kalium en magnesium in koffie. Maar veel beter zou het zijn om regelmatig de potgrond te bemesten.

En hoe zit het dan met koffiedik? Dat is niet te zuur (bijna pH-neutraal zelfs), want het zuur is er al uitgespoeld met water. Wormen zijn er dol op. Ze trekken hapjes koffiedik mee onder de grond en doorluchten met hun activiteit de bodem. Ook planten zelf kunnen de stikstof in koffieprut goed gebruiken. Wel adviseren wetenschappers een niet al te dikke laag koffiedik aan te brengen. Beter nog is om het te vermengen met compost.

Bij veel koffiezaken, waaronder Starbucks, bewaren ze het koffiedik voor mensen met groene vingers. Ik neem er graag een zak van mee, alleen al vanwege de fijne koffiegeur. Mijn advies is: drink je koffie zelf op en gun de planten het koffiedik.