Circus van geslachtorganen

Gepost op 8 juni 2015 door Gaigien

Darwins Peepshow bij Interne Keuken radio1.be

Menno Schilthuizen, mijn lievelingsslakkenprofessor, was zaterdag te gast bij de Belgische radio om daar te vertellen over zijn boek ‘Darwins Peepshow – wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf’. Hij kwam gewapend met een ‘varkensdildo’ en een varkenspenis op sterk water.

Voor mensen die insecten determineren (zoals Menno Schilthuizen) is het een feest om – soms onooglijke – diertjes open te peuteren en er een enorm circus van geslachtsorganen in aan te treffen. Zo lijkt het geslachtsorgaan van een mannelijke vlo op een ‘ontplofte koekoeksklok’. Koekoeksklok? Ontploft? Ja, een verzameling onontwarbare radertjes, spiraaltjes en veertjes.

Wat is het toch fijn om te horen dat bij de seksuele selectie ‘de vrouwen’ het voor het zeggen hebben. Ook leuk om te weten: klaarkomen doen zoogdierenvrouwen niet voor Jan Lul. Als een vrouw een orgasme krijgt tijdens de daad is de kans op bevruchting groter, er ontstaat een soort onderdruk in de baarmoeder waardoor het sperma beter opgezogen wordt. Sperma is niet alleen maar een waterig transportmiddel van zaad, maar zit vol met eiwitten zoals hormonen waarmee het libido van het vrouwtje – eventjes – verdwijnt. Bij fruitvliegen tenminste.

Ook het seksleven van de gele strontvlieg van vorige week kwam nog even ter sprake. 
Strontvliegenvagina’s zijn voorzien van een paar opslagruimtes waar zaad van verschillende mannetjes kan worden opgeslagen en in leven wordt gehouden. Mannetjes mogen hun sperma bij het loket afgeven, maar het is vervolgens aan het vrouwtje om te bepalen hoe en wanneer ze deze pakketjes uitpakt. Dat verdelen van dat sperma over die opslagkamertjes kan ze alleen bij bewustzijn. Als vrouwtjes verdoofd worden tijdens de paring, kunnen ze die verdeling en selectie niet meer uitvoeren. Dat is onderzocht door strontvliegmannetjes los te laten op benevelde strontvliegvrouwtjes. Ik wist het al, maar eens te meer blijkt: gele strontvliegseks is een onderzoeksonderwerp voor zeer gemotiveerde biologen.

Ik ga niet direct in het weiland naast een koeienvlaai liggen om het met eigen ogen te zien, maar hoor Menno Schilthuizen er graag over vertellen.


Luister hier, het gesprek start op 01.06.24