Gewone melde

Gewoon, onkruid

Gepost op 4 juli 2012 door Gaigien

Zaaien? Oogsten!

“Hoe heet dit onkruid eigenlijk?” Na een beetje rondvragen hoorde ik het van Klaas: “Dat is toch melde?”. En melde it is. Mijn hele tuin staat er vol mee. De tuinen van de buren staan er vol mee.

Common as muck. Ik heb er al bergen van uit de grond getrokken en op de composthoop gegooid. Maar hé, lees nou eens dit op Wikipedia:

“Het is een 1-2 m hoge plant, die wordt gekweekt als bladgroente. Er bestaan groenbladige en donkerroodbladige rassen. De plant kan groeien op bijna alle grondsoorten.
De plant kan in maart tot mei worden gezaaid, waarna er in juli en augustus van geoogst kan worden. Het blad wordt geoogst als de plant 20 cm hoog is. De tuinmelde kan op dezelfde manier als spinazie worden gekookt of rauw aan salades worden toegevoegd. De bladeren smaken spinazie-achtig.”

Zaaien?? Ik hoef alleen maar te oogsten!

Maar eerst even de smaaktest. Recepten genoeg op internet:
Deze op smulweb bijvoorbeeld, of dit recept op groei.nl. Ze klinken beide goed, ‘k heb alleen geen geitenkaas in huis en die tweede is een beetje ingewikkeld.

Ik verzin zelf wel wat. Als je het als spinazie kunt gebruiken kan het niet erg moeilijk zijn. Melde met penne, bosui, spekjes en parmezaan, is het geworden (zie foto boven).

Het Oordeel: gewone melde is prima te eten, de smaak lijkt inderdaad op die van spinazie, het is alleen iets steviger van structuur. Ik ga niet meer alle melde op de composthoop gooien. Al betwijfel ik of ik al dat gratis groenvoer in mijn tuin soldaat kan maken.

En dan is er nog de mooie rode variant. Die kan ik krijgen bij Vreeken. Zal ik er een zakje van bestellen? Ns zien of die de boel overneemt. Steekt dan mooi af bij het onkruid van de buren.