Kun je opium verbouwen in je eigen achtertuin?

Gepost op 2 augustus 2012 door Corlijn

Ja, dat kan!
Klaprozen groeien prima in de Nederlandse tuinen. Dus waarom zou je in Nederland geen opium, de grondstof van heroïne en morfine, kunnen verbouwen? De klaproos waar heroïne van wordt gemaakt is de Papaver somniferum somniferum, in het Nederlands slaapbol. Ik zie hem regelmatig in voortuintjes staan. Het is een prachtige bloem die niet alleen populair is bij drugsdealers.

Puur theoretisch, hoe zou je de opium kunnen oogsten? Daarvoor mag je eerst genieten van de mooie grijs-roze bloemen. Opium wordt na de bloei gewonnen uit de onrijpe zaadbollen. Die worden ingekerfd zodat het melksap eruit loopt. Bij de echte opiumpapaver bevat het melksap ongeveer 10% opium. Om daar morfine of heroïne van te maken is nog een heel gedoe. Maar er zijn wel mensen die pure opium roken of er thee van zetten. Dat is zeker niet ongevaarlijk! Het melksap is dodelijk bij een bepaalde hoeveelheid. En welke hoeveelheid dat is? Geen idee. Informatie over het gebruik van opium is hier te vinden.

In het radioprogramma Hoe?Zo! vertelt etnobotanicus Tinde van Andel hoe de opium in Afghanistan gekweekt wordt.