Pompoen, mij maak je niet bang, wel hongerig

Gepost op 22 oktober 2012 door Corlijn

Recept voor pompoen-stamptaart met geitenkaas en biet

Eet je oogst met Maartje

Het is bijna Halloween, de dag waarop Amerikanen je bang proberen met griezelige uitgeholde pompoenen. Met een pompoen ja, de teddybeer onder de groenten. Ik laat het maken van een jack-o’-lantern-pompoen liever aan pompoenkunstenaar David Finkle over. Pompoen is te lekker om mij schrik aan te jagen. Maartje maakte voor De Groene Vinger een Nederlandse versie van pumpkin pie, een hoofdgerecht voor circa 4 personen.

Nodig
Uit de tuin: 200 gram bietjes (gekookt), 500 gram pompoen (in blokjes), 300 gram kruimige aardappelen (in blokjes), 1 grote ui (gesnipperd)
Daarnaast: 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel korianderpoeder, mespuntje kaneel, 1 ei (losgeklopt), 6 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid), 200 gram zachte geitenkaas, zout en peper, springvorm

Bereiden
Verwarm de olie en fruit de ui in circa 5 minuten zacht en goudbruin. Voeg de specerijen, pompoen, aardappelblokjes en een snuf zout toe en roerbak een paar minuten. Voeg zoveel kokend water toe dat de groenten net onder staan en laat op lage stand in circa 10 minuten gaar stoven. Giet het stoofvocht af en stamp de groenten grof. Breng op smaak met zou en peper en klop het ei erdoor. Verdeel het deeg over de ingevette springvorm en snijd de opstaande rand gelijk. Pel de bietjes en snijd ze in dunne plakken. Breng op smaak met peper. Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de helft van de pompoenpuree over de vorm en strijk glad. Verdeel hier de helft van de bietenplakjes dakpansgewijs op en herhaal dit nog eens. Dek af met de verkruimelde geitenkaas en bak de taart in circa 40 minuten gaar en bruin. Laat nog 10 minuten staan en snijd de taart dan in punten.