Geboren in een koffiefilter

Gepost op 24 maart 2013 door Corlijn

Zaaien volgens de methode van Dr. Norman Deno

Je stopt een zaadje in de grond en daar in het donker, uit het zicht van de door zaaikoorts bezeten Groene Vinger, is where the magic happens. En of de magie wel of niet heeft plaatsgevonden merk je pas als er iets groens de kop opsteekt. In het verleden heb ik uit nieuwsgierigheid wel eens zaden opgegraven om te zien of ze al ontkiemd waren. Voor veel zaaisels wat het daarmee einde oefening.

koffiefilter2

De Deno-methode

Mijn tante leerde mij een techniek die zij gebruikt bij grotere zaden: de zogenaamde Deno-methode vernoemd naar de Amerikaanse scheikundige Norman Deno. In plaats van in de aarde stop je de zaden in een vochtige koffiefilter met daaromheen een plastic zakje om te voorkomen dat het vocht ontsnapt. Vocht is namelijk voor veel zaden de enige voorwaarde om te ontkiemen. Voor mij werkt het perfect: ik hoef nu niks te missen van het ontkiemingsproces want ik kan elke dag in de koffiefilter kijken of er al een worteltje te zien is. Voor de Nespresso en Senseodrinkers onder jullie, het werkt ook prima met stevig keukenpapier.

Dit jaar heb ik de methode op zaden van klokwinde toegepast. Ik stopte er zeven in een koffiefilter. Precies één week later was de eerste al ontkiemd, de rest een week later. Van de zeven zaden is er eentje niet ontkiemd. Je weet dus ook meteen wat voor vlees je in de kuip hebt. Sommige mensen gebruiken de Deno-methode alleen maar om te checken of hun zaden nog kiemkrachtig zijn. Ik vind zes van de zeven een mooie score. Inmiddels groeien de zaailingen verder in een bakje op de vensterbank. Ze groeien als kool, ondanks de geboorte in een koffiefilter.

Het wetenschappelijke werk van Norman Deno is online te lezen: Seed Germination Theory and Practice.
Meer info over de Deno-methode lees je hier.

klokwinde

De klokwinde groeit als kool op de vensterbank