Maanzaad

Gepost op 7 december 2013 door Corlijn

Kun je tuinieren op de maan?

Soms moet je niet op de overheid wachten maar het heft in eigen handen nemen. Rebelse burgers doen dat door stiekem te tuinieren op braakliggende terreinen. Ze noemen zichzelf guerrilla gardeners en ze zijn gewapend met planten, bloembollen en seed bombs – kogels waarmee je moeilijk te bereiken gebieden vanaf een afstand kunt bombarderen met bloemenzaad.

Een zaadbom maak je door compost, zaden en klei tot balletjes te kneden. Als er één plek is die ik als guerrilla gardener graag zou willen bestoken met zaadbommen dan is het de maan. Wat een ongezellig hemellichaam is dat! En als we de maan willen koloniseren is het toch wel handig om te weten of er überhaupt wel een gewas wil groeien.

Ecoloog Wieger Wamelink van onderzoeksinstituut Alterra heeft zich op deze vraag gestort. Hij liet allerlei zaden ontkiemen in kunstmatig maanstof dat hij van NASA kreeg. ‘Tuinieren op de maan valt nog niet mee. De grond bestaat uit heel fijn stof zonder organisch materiaal, waardoor het nauwelijks vocht vasthoudt. Bovendien bevat maanstof aluminium, dat toxisch is – ook voor planten.’

Toch is het Wamelink, ook tot zijn eigen verbazing, gelukt om rogge, tomaat, tuinkers en worteltjes op te kweken in maanstof. ‘Ze zagen er niet fraai uit maar ze deden het wel.’ En eetbaar? ‘Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken of de maangroenten niet giftig zijn.’

Wat heb je verder nodig op de maan? Wamelink: ‘Om de planten te beschermen tegen kosmische straling moeten ze groeien onder een plastic koepel. De maan heeft nauwelijks een atmosfeer, dus koolstofdioxide moeten we vanaf de aarde meenemen. Zuurstof is waarschijnlijk wel uit maangesteente te winnen. Water is er in de vorm van ijs gelukkig genoeg op de maan. En voor het voeden van de planten zou ik dan maar menselijke mest gebruiken.’

Wat kan er nog misgaan? Wamelink: ‘We weten nog niet hoe planten omgaan met het afwijkende dag- en nachtritme van de maan. Het kan daar wel 27 dagen achter elkaar licht zijn. De vraag is ook hoe planten zullen reageren op de geringe zwaartekracht. Ik verwacht eigenlijk geen probleem wat dat betreft.’

Kortom, tuinieren op de maan behoort zeker tot de mogelijkheden. Het is alleen wat ingewikkelder dan even een zaadbom gooien. NASA is van plan om eind 2015 een eerste plantenexperiment op de maan uit te voeren.

De Groene Vinger in de Volkskrant, 07-12-2013