Eerste Hulp Bij Naalduitval

Gepost op 14 december 2014 door Corlijn

Is een stervende kerstboom nog te redden?

Oh dennenboom toch, niks maakt mij zo melancholisch als een opgetuigde, stervende kerstboom. Maar ook een boom die zijn naalden laat vallen, is nog wel te redden. Of nou ja, de dood kan nog even worden uitgesteld.

‘De dennenboom is een taaie. De naalden zijn eigenlijk stevige bladeren die door hun vorm beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals kou en uitdroging’, vertelt gewasonderzoeker Pieter van Dalfsen van PPO-Wageningen UR. In opdracht van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers deed hij een studie naar het voorkomen van naalduitval bij kerstbomen. De fout die veel mensen maken is dat ze alleen de kerstbomen met een kluit water geven. Een kerstboom op stam krijgt niks. En dat is net zo onlogisch als een bos bloemen zonder water in een vaas zetten.

Van Dalfsen rekende uit hoeveel water een kerstboom nodig heeft. Dat is afhankelijk van de dikte van de stam. Grofweg mag je uitgaan van 1 liter water per dag per 2,5 cm diameter van de stam. Een kerstboom met een stamdiameter van 10 cm drinkt dus wel 4 liter water. Elke dag. Het dorstigst is je boom in de eerste week bij jou in de huiskamer. Zodra de plant door heeft dat je een slechte boomverzorger bent, sluiten de huidmondjes in de dennennaalden. Zo houdt de boom het wat langer vol zonder water.

Een kerstboom die zijn naalden begint af te schudden lijkt misschien al dood maar is waarschijnlijk nog wel even te redden. ‘Naalduitval is een vorm van zelfbescherming. Hiermee wordt het verdampend oppervlak snel beperkt, zodat de boom efficiĆ«nter met weinig water om kan gaan’, vertelt Van Dalfsen. ‘De kans is groot dat de dorstige boom in plaats van vocht lucht heeft opgezogen. Daar kunnen de vaten verstopt van zijn geraakt, zoals een embolie bij mensen een bloedvat kan afsluiten.’ In dat geval dien je onmiddellijk chirurgisch in te grijpen. ‘Je kunt de onderste schijf van de stam afzagen. Of iets minder effectief: onderaan de stam een gat boren waardoor de boom toch weer water op kan nemen.’

Een beetje onhandig is dat wel met al die ballen in de boom. Daarom tipt de kerstboomonderzoeker om volgend jaar meteen na aankoop alvast een stukje stam af te zagen. Net zoals je bij bloemen een stukje steel afsnijdt voordat je ze in de vaas zet. Maar met of zonder amputatie, de patiƫnt zal uiteindelijk wel komen te overlijden.