Smeerwortelgier

Gepost op 10 juni 2010 door Corlijn

Mest maken van smeerwortel

smeerwortelIn mijn tuin staat al een tijdje een plant te bloeien waarvan ik geen idee had wat het nou precies was. Dankzij @tuinspul op Twitter weet ik nu dat het smeerwortel is. Dat is een lelijke naam voor een plant die prachtig bloeit. De bloemen zijn eerst roze en verkleuren later naar blauw. De bijen zoemen er constant om heen. (Bestaat er ook smeerwortelhoning? Moet haast wel.) Hoe mooi ik de plant ook vind, hij is wel behoorlijk opdringerig en dus snoei ik er regelmatig lustig op los. Het blad verdween in de GFT-bak.

Zonde, weet ik nu. Want smeerwortel is bijzonder rijk aan kalium, waar je andere planten heel blij mee maakt. Maar hoe? Er zijn op internet verschillende methodes te vinden. Je kunt het smeerwortelgierblad op de bodem van een plantgat gooien en het vanzelf laten composteren.

gierJe kunt er ook smeerwortelgier van maken. Dat doe je door de bladeren onder water te zetten en het geheel te laten rotten. Volgens artikelen op internet moet je weken wachten tot je het heksepapje als gier kunt gebruiken maar bij mij was er na een paar dagen in de volle zon al een vieze, stinkende, bruine thee ontstaan. Aangemengd met water heb je dan een fantastische bemester voor bijvoorbeeld tomaten. Mijn tomaten staan er in de moestuin nogal sipjes bij, dus ik hoop dat de smeerwortelgier ze een beetje oppept.

Een klein nadeel van dit project: er komt een walgelijke stank uit de emmer en dat dus al na een paar dagen. Ik ben benieuwd wanneer de buren komen klagen.