Bataat

Een zoete aardappel als kamerplant

Gepost op 9 februari 2011 door Corlijn

De zoete aardappel is geen aardappel. Het is niet eens familie van elkaar. Wel is de bataat (Ipomoea batatas) familie van de winde. Dat zou je niet zeggen als je een zoete aardappel bij de groenteboer ziet liggen.

Maar als je deze knol de kans geeft om tot plant uit te groeien, dan herken je er zeker een winde in. Het Nederlandse klimaat is niet geschikt om zoete aardappelen buiten te kweken maar ik heb ontdekt dat ze het op de vensterbank prima doen.

Bataat

Bataat in de vensterbank

Hoe maak je van een zoete aardappel een kamerplant? Dat is heel eenvoudig. Je prikt er drie cocktailprikkers in en hangt hem voor de helft in het water. De meer puntige kant hoort eigenlijk naar beneden te hangen maar zoals je kunt zien, lukt het ook als je dat niet doet. Binnen een paar dagen zie je onderwater wortels ontstaan.

Na zo’n twee weken ontstaan de eerste ranken en blaadje. Dan is het tijd de zoete aardappel met zijn voeten in de aarde te zetten. Hij groeit als kool! Als je hem af en toe een beetje snoeit, wordt het een weelderige kamerplant. Bij mij heeft hij niet gebloeid helaas.

Bataat

Bataat met wortels