gouden-aardpeer-2011

Oude groente en nieuwe media

Gepost op 11 maart 2012 door Corlijn

Aardpeerquiz? Aardpeerfestival? Gouden Aardpeer Wisseltrofee?

Ineke van den Berg bezocht in november het Aardpeerfestival. Ze schreef daarover een verslag voor de tuinkrant van Tuinpark Buikslotermeer. We vonden het zo’n leuk artikel dat we gevraagd hebben of we het hier ook mogen plaatsen. En dat mocht.

1. Wat is de Engelse bijnaam van de aardpeer?
2. Wat kost een kilo aardperen bij Albert Heijn?
3. Hoeveel woorden kun je maken van het woord ‘aardpeer’?
4. Noem nog ten minste twee andere namen voor de aardpeer.
5. Hoeveel kilo aardperen zijn er gebruikt voor dit diner?

Met de antwoorden op bovenstaande vragen won ons team de aardpeerquiz tijdens het aardpeerfestival op de Eemlandhoeve in Bunschoten op 19 november jl. De prijs was het boek De andere groenten van Jean Vanhoof, ter beschikking gesteld door uitgeverij Lannoo. De Gouden Aardpeer Wisseltrofee was al eerder die middag uitgereikt aan Joost van der Spek, die gedurende de aardpeerwedstrijd de meeste en beste foto’s had ingestuurd van aardperen: groeiende aardpeerplanten, bloeiende aardpeerplanten, aardperen die lijken op een nijlpaard met fietstassen…

Aardpeerquiz? Aardpeerfestival? Aardpeer Wisseltrofee? Volkstuinders weten wellicht wel van het bestaan van aardperen, maar de gemiddelde Nederlander die zijn boodschappen bij de Albert Heijn doet, trekt de wenkbrauwen op bij bovenstaande alinea. (Inderdaad, de tweede quizvraag was een strikvraag: Albert Heijn verkoopt geen aardperen.)

Toch zijn er veel aardpeerliefhebbers in Nederland. Ze vinden elkaar op Twitter en/of Facebook. Het collectief De Groene Vinger schreef in het voorjaar de aardpeerwedstrijd uit: een oproep de groei van je aardperen te fotograferen en te tweeten. Gaandeweg breidde het idee van de wedstrijd zich uit tot een waar festival. Er werd contact gelegd met de Eemlandhoeve (biologisch zoogkoeienbedrijf met vergaderfaciliteiten, vergeten groenten en zorgboerderij) die graag als gastheer wilde optreden. Ook kwam De Groene Vinger op het spoor van de Vrienden van de Aardpeer. De vrienden hebben een website met gedichten, filmpjes en recepten en komen desgewenst uw feest cateren. De Groene Vinger nodigde ze uit om voor het aardpeerfestival aardpeerwodka te stoken, toastjes met aardpeerragout te serveren en aardpeerbitterballen te frituren.

Op 19 november jl. was het zo ver. Buiten werd op open vuur in een gietijzeren ketel aardpeersoep gekookt. Voor de deur stonden de Vrienden van de Aardpeer die, naast de gratis hapjes en drankjes, ook buttons en receptenboekjes te koop aanboden. Binnen waren standjes met zaden, planten, aardperen, boeken en andere moestuingerelateerde zaken. Al die twitteraars die elkaar voorheen alleen bij hun twitternaam kenden, ontmoetten elkaar hier. Er was een filmzaal waar een documentaire over de aardpeer werd vertoond en in een andere zaal was een tentoonstelling ingericht van ‘andere groenten’.

Voor het aardperendiner had De Groene Vinger in maart aardperen geplant in een woonwijk in Amersfoort, guerilla gardening heet dat. Misschien hadden ze dit niet juichend op Facebook moeten zetten, met foto erbij, want helaas voor De Groene Vinger bleken deze aardperen een week voor het diner reeds door wildplukkers te zijn gerooid. Boos kon De Groene Vinger hier niet om worden, immers zij promoten zelf het wildplukken in de openbare ruimte: wat van niemand is, is van iedereen! Maar jammer was het wel. Toch kwam er 8 kilo aardperen op tafel, verwerkt in 3 gangen. En dat was het antwoord op quiz-vraag 5.

De antwoorden op de andere quizvragen leveren ook nog wat wetenswaardigheden over de aardpeer op. In Engeland heet de aardpeer Jerusalem Artichoke. Het tweede deel van deze naam verwijst naar de smaak van de aardpeer die iets weg heeft van artisjok.
Jerusalem is in dit verband waarschijnlijk een verbastering van het woord girasol (= zonnebloem, de aardpeer is familie van de zonnebloem). Ook ‘sunchoke’ wordt in Engeland gebruik. In Frankrijk heet de aardpeer Topinamboer. Kijk op www.vriendenvandeaardpeer.nl om te kijken waar deze naam vandaan komt. De Engelse bijnaam van de aardpeer is ‘fartichoke’. Die heeft hij te danken aan de flatulente
bijwerking.

De winnares van de Gouden Aardpeer Wisseltrofee heeft inmiddels een apart twitteraccount gemaakt: @mevrouwaardpeer. Volg haar op Twitter voor nieuws over en recepten met aardpeer. En volg ook @degroenevinger om het volgende aardpeerfestival niet te missen!