Pompoenrisotto met kastanjes

Gepost op 14 oktober 2010 door Corlijn

Op kastanje-expeditie

Afscheid nemen van de zomer deed pijn maar zolang ik tamme kastanjes kan vinden, hoor je mij niet klagen over de herfst. Nu is echt het moment om op kastanje-expeditie te gaan. Hoe romantisch het ook is om kastanjes in het bos te zoeken, in de bewoonde wereld vind je vaak betere kastanjes. Dat komt doordat de kastanjes in het bos vaak op een vochtige bodem vallen waar ze snel rotten. Als ze op zandgrond of op stenen vallen, blijven ze langer goed. Er zitten dan ook minder wormpjes in, is mijn ervaring.

Meestal pof of kook je kastanjes eerst voordat je ze in een gerecht gebruikt. Dit is een relatief eenvoudig recept omdat je de kastanjes er ‘rauw’ bij kan gooien. Ze stoven langzaam gaar met de rijst. De basis, Italiaanse pompoenrisotto, komt uit het fantastische kookboek La cucina verde. De kastanjetoevoeging heb ik er zelf bij bedacht om het ultieme herfstgerecht te creëren.

Ingrediënten:
twee handjes vol gepelde kastanjes
400 g pompoen in stukje
een pak risottorijst
een paar sjalotjes en knoflookteentjes
1 takje rozemarijn in fijne stukjes gehakt
50 g boter
olijfolie
1 dl witte wijn
5 dl hete groentebouillon
150 g geraspte Parmezaanse kaas maar zelf vind ik Pecorino lekkerder

– Verhit boter en olijfolie in een pan en bak daarin knoflook, sjalotjes en rozemarijn. Voeg daarna de pompoen en  de kastanjes toe.
– Blus af met witte wijn en sudder alles met de deksel op de pan beetgaar.
– Roer de rijst erdoor en giet nu beetje bij beetje de bouillon erbij totdat de rijst beetgaar is. Dat duurt minimaal 20 minuten.
– Breng op smaak met zout en peper.
– Besprenkel met de geraspte kaas.

Kastanjes en pompoen, de lekkerste ingrediënten van de herfst in één gerecht!