0310-0013 Helianthus tuberosus. Aardperen

Trending Topic: #aardpeer

Gepost op 3 februari 2011 door Gaigien

Een artikel naar aanleiding van de twitterberichten over de ‘Jerusalem artichoke’

Enthousiast gemaakt door @AlysFowler vroeg Groene Vinger Corlijn zich af of de aardpeer een plek in de moestuin verdient dit jaar. Fowler vindt namelijk dat de Jerusalem artichoke onterecht een slechte naam heeft. Onterecht, want je hoeft ze mest noch water te geven. Je hoeft er geen acht op te slaan en toch haal je naar behoefte meerdere maaltjes #aardpeer uit je tuin omhoog. Lekker makkelijk en lekker! Aldus Fowler.

In topic #aardpeer lees ik dat de knol bekend is onder meer namen zoals ‘topinamboer’ en ‘Jeruzalem aardappel’. Volgens Fowler heeft ie de onflatteuze bijnaam fartichoke gekregen omdat ie de naam heeft darmgassen te produceren. Zijn Latijnse naam is Helianthus tuberosus, waaruit ook gelijk zijn familierelatie met de zonnebloem blijkt. Die stond afgelopen zomer in de tuin van Corlijn. Deze helianthus bloeide, woekerde en waaide regelmatig om, maar aardperen? Nee helaas, onmiddellijk grondonderzoek leverde geen knollen op. Het zal dus wel geen aardpeer zijn.

Een niet door iedereen vergeten groente. Foto: @annekebeemer

Een vergeten groente, zegt @AnnekeBeemer. Wie zegt vergeten? Volgens @westlandgroente blijkbaar niet. Hij twittert: http://twitpic.com/3vsupq/full.

@uitdewar vraagt zich af of je aardpeer van de groentewinkel gewoon in de grond kunt stoppen. “Doen!”, zegt @Voedwel. “ Ze zijn erg lekker en gezond, maar je komt er bijna niet meer vanaf hoe je je best ook doet met oogsten”.  Ook @HeleBoer waarschuwt: Wel oppassen met aardpeer: het kruipt hele tuin door en die van de buren. Dat laatste kan ruzie opleveren. Zelfs een vergeten schijfje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. Wel prachtige bloemen! Maar dat bloeien valt flink tegen blijkt uit andere twitterberichten. Zeker niet iedere zomer en al helemaal niet als je ze op een te koude plek zet.

De plant wordt hoog en is niet altijd even stevig. Soms vallen ze om voordat ze bloeien.  Anderen raden aardperen juist aan als tuinafscheiding of windvang. Vroeg in het seizoen schieten ze al de hoogte in. Ook de stengels zijn eetbaar als je ze bleekt. Een recept met aardperen en wat achtergrondinformatie: http://www.voedwel.nl/download/Aardpeersoep.pdf. @marietsebiel wil nog wel even kwijt dat ze laxerend werken. Volgens haar zit er inuline in, een zetmeel dat langzamer opgenomen wordt. Goed voor diabetici. @Tuinkabouter2 kreeg ze niet op. De emmers vol heeft ze weg moeten doen, het waren er veel te veel. Gelukkig is voor dit soort overdaad ruiltuin.nl in het leven geroepen.

Met dank aan onder meer @Martijnanne @n0ral1en @marietsebiel @Cruydthof

http://www.furryheadwindscreens.com/