Kwekerij zonder Land

Gepost op 20 mei 2012 door Corlijn

Utrecht Kiemt jaagt stadslandbouw aan.

Afgelopen zaterdag bracht De Groene Vinger een bezoek aan de Kwekerij zonder Land, een project van Utrecht Kiemt. Op het braakliggende Viconaterrein in de Utrechtse wijk Rotsoord wordt stadslandbouw gepromoot met behulp van een tijdelijk mini-tuincentrum. Het idee is briljant in zijn eenvoud: de kwekerij geeft je tegen een symbolisch bedrag (0,20 cent) planten mee.

Je kunt kiezen uit aardbei, framboos, courgette, druif en klimboon. Vervolgens plant je je nieuwe aanwinst ergens in de stad Utrecht. Dat kan een veilige plaats als het balkon of de achtertuin zijn, maar is het liefst ziet initiatiefnemer Frank Stroeken dat je een wat meer verrassende plek kiest. Bijvoorbeeld het gemeenteplantsoen, een plat dak of een leegstaand kantoor. Alles wat de Kwekerij ervoor terug vraagt is een foto van je plant op zijn nieuwe locatie. Met een gele stip op het tafelkleed kun je aangeven waar in Utrecht je jouw eetbare plant gaat opkweken.

Ook al wonen Gerda en ik niet in Utrecht, we mochten toch een plantje meenemen. Gerda koos voor een framboos en ik voor een Groninger pronkboon. Je kunt de Kwekerij zonder Land nog tot 3 juni bezoeken. Voor meer info over de kwekerij en andere activiteiten van Utrecht Kiemt, kijk op http://werklandschap-eet.nl.