De akker

Een bostuin

Gepost op 3 juni 2012 door Gaigien

Maar nu nog een blanco vel papier

Een braakliggend lapje grond staart me aan als een blanco vel papier. Fantastisch natuurlijk. Alles kan. Dat is gelijk ook het probleem. Want als je een tuin overneemt van een ander, tuinier je door op diens erfenis. Dat scheelt een hoop keuzes! Bovendien is het moeilijk om de eerste plant te planten, net als het moeilijk is de eerste lijn op een hagelwit stuk tekenpapier te zetten.

Het lijkt een klein lapje, maar het is toch 13.60 x 21,60 meter, 293,76 vierkante meter. De maximale omtrek van een huisje mag 30 vierkante meter bedragen. Dus blijft er ruim 260 meter over om op te tuinieren. Plenty dus.

Eigenlijk ben ik helemaal geen moestuinier. Dat spitten en zaaien en vooral ook onkruid wieden dat vind ik maar niks. Efficiency. Daar houd ik van. Weinig inspanning, groots effect. Daarom droom ik van een bostuin. Noten- en fruitbomen, bessenstruiken en op de grond meerjarige groenten en kruiden. Als dat eenmaal geplant is en de bomen en planten hebben het naar hun zin, loop je huppelend in je zomerjurk door de tuin, hier en daar wat kruiden plukkend.

Geen origineel idee. Zoekend naar informatie over een bostuin aanleggen vond ik dit: Natuurlijk tuinieren. De “Bostuin”. Mogelijkheden om te leven en telen in harmonie met de natuur. Door Robert Hart.

Op de eerste pagina staat dit te lezen: ‘Robert Hart claimt dat de Bostuin binnen twee jaar na aanleg eeuwig voortdurend, zelfvruchtbaar makend, zelf-bewaterend, zelf-mulchend, zelf-onkruidonderdrukkend, zelfbestuivend, zelf-genezend is, en in hoge mate bestand tegen schimmels en ziektes. Het enige werk dat hij hoeft te doen is het wat bij te snoeien, het uitdunnen van planten die andere overgroeien, en het eenmaal per jaar mulchen met compost, na dat de kruidachtige planten zijn afgestorven in de late herfst.’

Dat wil ik ook. Maar voor dit huppelsucces bewaarheid kan worden, zal er eerst toch nog wel wat werk gedaan moeten worden. En voor er gewerkt kan worden, zijn er eerst nog keuzes, keuzes, keuzes te maken.