Zaden wakker schudden

Gepost op 14 januari 2013 door Corlijn

Geef toe aan de zaaikoorts en maak zelf een mini-broeikas waarmee je sneeuw en ijs trotseert.

Er stonden al narcissen in bloei en we noemden het de voorlente. Maar inmiddels vriest het overdag en ‘s nachts en gaat de tuin weer in winterslaap. Voor zaaien op de vensterbank is het nog te vroeg en nu zaad buiten gooien is alleen verstandig als je de vogels wilt voeren. Wie, net als ik, toch al een beetje zaaikoorts voelt opkomen kan wel deze truc uitproberen.

DIY
Men neme zo’n plastic container waar sap of melk in heeft gezeten. Of gebruik een lege wasmiddelverpakking. Als het licht doorlaat is het geschikt. De dop heb je niet nodig. Snij te verpakking halverwege doormidden en prik gaatjes in de bodem. Je vult de container met aarde. Gebruik bij voorkeur zaai- en stekgrond die je kunt kopen bij het tuincentrum. Maak de aarde vochtig, liever te weinig dan teveel. En nu is het moment om toe te geven aan de zaaikoorts. Iedereen zaait altijd te dik. Op zich niet zo’n probleem, want je kunt altijd later nog uitdunnen. Maar niet gaan huilen als je straks kiemplantjes moet vermoorden! Plak de container nu dicht met doorzichtig tape. Een stap-voor-stap handleiding met foto’s vind je hier.

Broeikas in de sneeuw
Vrieskou of niet, je mini-broeikas kan al buiten staan op een zonnig plekje, desnoods in de sneeuw. Maak je geen zorgen over wat zich daar binnen afspeelt. De zaden ontkiemen pas als het wat warmer wordt in de broeikas. In april kan je de plantjes overdag laten wennen aan ons klimaat door de verpakking open te klappen en ‘s nachts doe je hem weer dicht. Pas wel op dat de jonge plantjes niet uitdrogen. Dat gebeurt sneller dan je denkt.

Plantenwekker
Waarom nu al zaaien als het toch nog te koud is voor de zaden om te ontkiemen, vraag je je misschien af. De reden is dat sommige zaden de kou nodig hebben om het plantenembryo te ontwaken uit de kiemrust. Je leest het goed: er zit een slaperig embryo in het zaadje. Wat het embryo wakker schudt verschilt per plant. Sommige zaden worden pas actief nadat ze door een spijsverteringskanaal van een vogel zijn gereisd. En er zijn zelfs planten die een fikse bosbrand nodig hebben om de kiemrust te verstoren. Ze kiemen op het moment dat alle andere planten door de brand zijn gedood. Ja, smerige opportunisten zijn het.