Verboden fruit en Lente in de War

Gepost op 8 maart 2013 door Corlijn

Leer van een Guerrilla Grafter hoe je de stad eetbaarder maakt door van sierbomen fruitbomen te maken.

Als ik terugdenk aan een vakantie in Sevilla, zie en ruik ik sinaasappelbomen. Wat een vrolijk gezicht om overal sinaasappels te zien rijpen en het levert ook gratis fruit op voor de inwoners. Eigenlijk vreemd dat je in onze steden maar zo weinig eetbare bomen ziet. In elke straat zou toch minstens één walnotenboom moeten staan? Ik heb me laten vertellen dat stadsbesturen noten- en fruitbomen vrezen. Er komen insecten op af (eng!) en ze geven zoveel rotzooi, ook wel vruchten genoemd.

Guerrilla Grafting
Wie het niet eens is met de vruchteloze beplanting in de stad, kan het stadsbestuur smeken om toch wat eetbare bomen te planten. (Noem het dan stadslandbouw want dat is een hippe term onder bestuurders.) Als je wat rebelser bent ingesteld kan je ook het voorbeeld volgen van een groep Guerrilla Grafters in San Fransico. Zij toveren ‘gewone’ bomen om in eetbare bomen door stiekem takken van fruitbomen te enten op niet eetbare sierbomen. En dat werkt! San Fransico is er een stuk eetbaarder van geworden.

Ruwe SloterdijkWorkshop
In Nederland is Theun Karelse actief als Guerrilla Grafter. Hij entte in Amsterdam een tak van een appelboom op een gewone boom. Het resultaat: een nieuwe appelsoort die hij de naam ‘Ruwe Sloterdijk‘ heeft gegeven. Benieuwd geworden naar deze techniek? Wij ook! Daarom hebben we Theun uitgenodigd voor een workshop guerrilla graftng tijdens Lente in de War op zaterdag 16 maart.

Lente in de War
Er staan nog veel meer leuke activiteiten op het programma van Lente in de War. Net als afgelopen jaren is er weer een zaden- en stekjesruilbeurs, er zijn lezingen, workshops, een doe-het-zelf diner en film. Het volledige programma wordt snel bekend gemaakt.

Poster


Lente in de War
Zaterdag 16 maart
13.00 – 22.00 uur

Kleine Koppel 40
Amersfoort
www.dewar.nl