Unidentified Growing Objects

Gepost op 13 maart 2013 door Corlijn

De Plantus unknownus heeft ook recht op een naambordje.

Kijk je wel eens Gardeners’ World? Best een leuk programma, maar ik kan die allervriendelijkste Monty Don niet uitstaan. Waar is het onkruid? Hoe houdt hij zijn schuurtje zo netjes? Waarom is hij zijn gereedschap nooit kwijt? Zelfs zijn hond NIgel is onnatuurlijk braaf en vertrapt nooit een plantje.

Plantus UnknownusWas ik maar half zo netjes en georganiseerd als Monty Don. Dan zou ik nu nog weten wat ik vorige week gezaaid heb. Elk jaar vergeet ik de plantenlabels of raak ik ze kwijt. Meestal herken ik het wel als de zaailingen eenmaal opgekomen zijn. Tomaten en kruiden herken je bijvoorbeeld aan de geur. Toch plant ik ook regelmatig zaailingen uit waarvan ik de naam echt niet meer weet. De grootste raadsels zijn de planten die zijn opgekomen uit zaden die ik stiekem geplukt heb uit andermans tuin. Gestolen goed gedijt niet, zeggen ze, maar ik kan je verzekeren dat gestolen zaad het uitstekend doet in mijn tuin. Soms zelfs iets te goed.

Van kweker Roger Bastin leerde ik de professionele term voor een raadselachtig plant: Unidentified Growing Object, oftewel UGO. Net als de Onbekende Soldaat een graf verdient, heeft een UGO recht op een eigen naambordje. Blijkbaar ben ik niet de enige die dat vindt want ze zijn te koop.


Kom je dit jaar ook een UGO in jouw tuin tegen? Laat het De Groene Vinger weten. Gebruik hashtag #raadplant op Twitter en wij (lees: the wisdom of the crowd) helpen je bij het identificeren van jouw UGO.