Kweek je eigen tomaardappel

Gepost op 19 oktober 2013 door Gaigien

Twee producten van één plant, kan dat?

Een tomatenplant die ook aardappels krijgt. Het Engelse bedrijf Thompson & Morgan presenteert hun TomTato in een ronkend reclamefilmpje. Het belooft daarin dat deze ‘revolutionaire plant’ bovengronds tot vijfhonderd cherrytomaten zal opbrengen en onder de grond ook nog een paar kilo smakelijke aardappels. En dat zonder genetische manipulatie.

Dat klinkt handig voor de kleinbetuinde groentekweker. Thompson & Morgan entte de bovenkant van een tomatenplant op het onderstel van een aardappel. Dat kan, want beide planten zijn familie van de nachtschade. Helaas is deze plant alleen beschikbaar in Engeland. De TomTato mag Nederland niet in – er geldt een invoerverbod op alle familieleden van de nachtschade.

Maar niet getreurd: enten kunnen wij ook zelf. Het is zelfs vrij eenvoudig. Voor het onderstel poot je een aardappel naar keuze. Als hij is opgekomen, snijd je de stengel op vijf centimeter schuin af. Hierop plaats je een eveneens schuin afgesneden tomatentwijg. De snijvlakken moeten elkaar zoveel mogelijk raken. Om de verbinding klem je een entclip. De snijvlakken bescherm je zo tegen uitdrogen en schimmels.

‘Het is redelijk makkelijk zelf te doen’, zegt Dirk Jan Huigen van de leerstoelgroep plantenveredeling van Wageningen Universiteit. Vervolgens prikt hij de droom van de ‘revolutionaire’ tomaardappelplant trefzeker door: ‘Een plant kan zijn energie maar één keer gebruiken. Als hij zijn energie in de aardappels stopt, dan gaat die niet naar de tomaten, vice versa. De opbrengst is dus nooit dubbelop, zoals bij deze TomTato gesuggereerd wordt.

Wat grappig is: de onderzoeksgroep van Huigen kweekt ook tomaardappels, maar dan andersom. Ze enten de bovenkant van een aardappelplant op de onderkant van een tomaat. Omdat een tomaat geen ondergrondse knollen vormt, stopt deze plant al zijn energie in de bladgroei en bloei. Het resultaat is een uitbundig bloeiende aardappelplant. Deze vormt veel zaad en juist daar is het Huigen om te doen. Want een aardappelknol poten levert een kloon van de moederplant op en geeft dus geen genetische variant. Voor de veredeling van de aardappel kan hij de aardappelzaadjes goed gebruiken.

Dus: heb je plek voor meer dan één plant, kweek dan een aardappel en een tomaat. Die leveren meer oogst op. Voor diegene die het toch wil proberen: ent ze zelf. Maar doe dat dan vooral voor het plezier.

De Groene Vinger in de Volkskrant, 19-10-2013