Wormenflat

Gepost op 19 maart 2012 door Gaigien

Wormencommune in Gamma-emmers.

Je groente- en fruitafval kun je makkelijk zelf composteren in een zelfgemaakte wormenbak. Met een paar zwarte emmers van de bouwmarkt zet je snel een wormenflat inelkaar. Mijn wormenflat bestond oorspronkelijk uit 3 emmers, maar door de ruime aanvoer van groenafval en vooral ook koffiedik, heb ik er een half jaar later nog maar een verdieping bovenop gezet.

Je hebt nodig:
3 of 4 zwarte bouwemmers
Een boor om gaatjes mee in de emmerbodems te boren
Een stuk watervast multiplex, om de houten afsluitcirkels uit te zagen
Een decoupeerzaag

Bij de onderste emmer boor je geen gaatjes in de bodem. Dat is de opvangbak waarin het vocht sijpelt dat tijdens het composteren vrijkomt. Dit vocht ‘worm tea’ of ‘wormenpis’, ‘t is maar wat je het sjiekst vindt klinken, is te gebruiken als vloeibare plantenmest, maar je moet het wel aanlengen met ruim water, minstens 1:10.

Zaag uit het multiplex een afsluitende rand die je om de emmer knelt (zie foto). Zo houd je een beetje ruimte tussen de emmers, maar sluit je het gat ertussen ook af. Boor gaatjes in de emmerbodem. Zet de emmer op de onderste. Dit is de emmer waar de wormen eerst gaan wonen en werken. Als ze het aanwezige groenafval hebben verteerd, zullen ze op zoek gaan naar verser afval, ze kruipen dan door de bodem van emmer 3 naar boven. Als de middelste emmer uitgecomposteerd is kun je de compost gebruiken, de emmer schoonmaken en van plek verwisselen met de bovenste.

Wormenstart
Het wormenmengsel kreeg ik van wormenfluisteraar Monique Dubbelman. Ze gaf voor een interview instructies over het opzetten van een wormenbak. Na het geven van de instructies kreeg ik de ‘wormenstart’ mee naar huis. Dit zat er in:
Een flinke hand wormen uit haar wormencompostbak met wat groenteafval dat al aan het composteren was. Verder wat kokosvezels, net zoveel als de hoeveelheid wormen en groenteafval. En verder nog een handvol papiersnippers. Als je deze zaken ook hebt: goed mengen en eens het in de emmer zit, deze goed afsluiten. Wormen met stress kruipen door de kleinste gaatjes. Eventueel kun je er een lamp opzetten, de wormen vinden licht heel irritant en een lamp houdt ze in de bak. (Daarom kun je ook het best zwarte, lichtdichte emmers gebruiken). Als ze eenmaal gesetteld zijn gaan ze niet meer zo snel op avontuur.

Wat voer je aan de wormen?
Je kunt nu beginnen met het langzaam toevoegen van groente- en fruitafval. Maar ook koffiedik, theezakjes en eierschalen kunnen erin. Ook wat onkruid uit de tuin kan er prima bij. Begin langzaam. Als je wat meer afval hebt, gooi je dat in de bovenste bak. De stukjes groente kun je een beetje kleiner snijden. Gooi er iedere dag een beetje bij, niet eens in de week de schillen van 10 perssinaassappels en 10 kilo aardappels. Doseer het een beetje. Zelf heb ik in de keuken een keramiekbakje staan waar ik het wormenvoer verzamel. Zodra dat bakje vol is gaat het naar de wormen.

Lekker warm, maar niet té
Zet de wormenflat niet in de zon en niet in de regen. De temperatuur moet een beetje constant zijn. De ideale temperatuur is kamertemperatuur. Hoe kouder het wordt, hoe trager het composteerproces verloopt. Het moet vochtig zijn in de bak, maar niet te nat. Gooi er alleen biologische groenresten in. Anders komen er insecticiden bij en dat vinden wormen echt niet lekker. Wat je er echt ook niet in moet gooien: Gekookte etensresten, vlees, vet, of te grote hoeveelheden citrusfruitresten.

Als de wormen eenmaal de slag te pakken hebben gaat het eigenlijk vanzelf. Deze winter heb ik de flat tegen mijn gevel aangezet op een beschutte plek. De wormen overleefden de kou en zijn alweer druk in de weer.