De Eetbare Vierkante Meter Wedstrijd

Gepost op 19 maart 2012 door Corlijn

Hoeveel opbrengst haal je uit een piepkleine moestuin van 1m2?

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel vierkante meter je nodig hebt om jezelf te voeden met eigen oogst? De schattingen lopen uiteen maar één ding is zeker: met 1m2 red je het niet. Maar hoeveel is er wel mogelijk met 1 m2? Om dat te onderzoeken heeft het TransitieLab Amersfoort een wedstrijd uitgeschreven: de Eetbare Vierkante Meter Wedstrijd.

Het TransitieLab Amersfoort daagt je uit om een moestuin aan te leggen van precies 1 m2. Deelnemers krijgen op het terrein van De War de beschikking over een IBC-container gevuld met 1 m3 aan zandgrond en compost. Daarvoor mag jij een beplantingsplan bedenken en uitvoeren. Hoe je het doet, maakt niet uit. Misschien wil je wel meet- en regelsystemen installeren om je tuintje op afstand te verzorgen. Het FabLab kan je helpen bij het ontwikkelen van technische snufjes om je moestuin misschien zelfs wel zelfvoorzienend te maken.

De wedstrijd gaat van start in april 2012. Maart 2013 wordt de balans opgemaakt. Wie met de minste inspanning de meeste opbrengst haalt uit zijn of haar vierkante meter, wint de wedstrijd. Gedurende het jaar zullen verschillende workshops worden georganiseerd over bijvoorbeeld permacultuur. Het is voor het TransitieLab meer dan een grappige wedstrijd. Ze zien het ook als een manier om te onderzoeken hoe je een zo efficiënt mogelijk eetbaar miniatuur ecosysteem kunt ontwikkelen.

Twijfel je of je wel voldoende kennis in huis hebt om mee te doen? Hier wat tips:
– Stop tenminste één aardpeer in je container. De opbrengst is groot en je hoeft over dit gewas tenminste niet te bekommeren. De aardpeer redt zich wel.
– Maak gebruik van een coach. Henk Hortensius heeft ongelooflijk veel ervaring met het verbouwen van groenten en hij geeft gratis advies aan deelnemers van de wedstrijd.
– Op internet zijn hele handige tools te vinden om je moestuin te ontwerpen, bijvoorbeeld dit kant-en-klare Plant It & Forget It Kitchen Garden design.
– Zorg dat planten elkaar niet verdrukken maar juist versterken. Een maisplant kan bijvoorbeeld als klimrek dienen voor je bonenplanten.

De Groene Vinger zal de wedstrijd op de voet volgen en regelmatig verslag uitbrengen. Voor meer informatie en de wedstrijdvoorwaarden, kijk op de website van het TransitieLab. Deelname aan de wedstrijd kost € 50. Dat is inclusief water, stroom, container, compost, grond en deelname aan workshops. Woensdag 28 maart is er een informatieavond over het project.