Eet je oogst met Maartje: spicy rabarbercompote

Gepost op 20 juni 2013 door Corlijn

De laatste rabarberstronken smaken het best

Ze zeggen dat je na 21 juni, de langste dag, beter geen rabarber meer kunt oogsten. Het zou iets te maken hebben met de hoeveelheid oxaalzuur in de stengels. Teveel van dit zuur zou schadelijk zijn voor je gezondheid. Is er dan ooit iemand doodgegaan van rabarber eten? De Groene Vinger gaat dat binnenkort eens onderzoeken voor onze rubriek in de Volkskrant. Tips over hoe je oxaalzuur kunt meten zijn welkom.

Als we de oxaalzuurtheorie mogen geloven, is morgen de laatste kans om je rabarber te oogsten. En die laatste stronken verdienen een bijzonder gerecht. Deze compote van Maartje is zalig. De kardemom geeft het een kruidige, warme smaak.

Nagerecht voor 4 tot 8 personen

Ingrediënten
Uit de tuin: anderhalve kilo rabarber, schoongemaakt en in stukken van ongeveer 1 cm.
Uit de winkel: 300 gram suiker (of meer naar smaak), 2 kaneelstokjes, 8 kardemompeulen (toko, of gemalen kardemom uit de supermarkt), 2 vanillestokjes (gehalveerd, de zaadjes eruit geschraapt en bewaard),  1 sinaasappel (of 3 mandarijnen)

Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul een groot bakblik met de rabarber, de suiker, kaneel, kardemom en de vanillestokjes én –zaadjes. Halveer de sinaasappel, knijp uit boven de rabarber en doe de schillen (in stukken) er ook bij. Schep alles goed om en dek af met aluminiumfolie. Zet ongeveer 40 minuten in de oven en schep af en toe even om. Verwijder de specerijen uit de compote. Dit hoeft niet per se, maar het eet makkelijker. Serveer warm of koud. Lekker met hangop, slagroom en/of cheesecake…