Wonderlijke wederopstanding van supermarktsla

Gepost op 25 juli 2013 door Gaigien

Don’t throw it, grow it!

Begint het net een beetje wat te worden in mijn tuin, moet ik weer zo nodig op vakantie. Dit jaar gun ik mezelf bij thuiskomst een hartelijke ontvangst met veel bloemen.

Daar heb ik zo mijn methoden voor. De avond voor vertrek loop ik nog een keer door de tuin om r├╝cksichtslos alle bloemknoppen uit planten te knippen. Het voelt misdadig maar het werkt. De bloei wordt zo een week of twee uitgesteld.

De houdbaarheidsdatum van wat er nog in de koelkast ligt, kan ik helaas niet uitstellen. Het ergste is het natuurlijk voor die arme groenten, want die leven nog na de oogst. Ze hebben zelfs nog een dag-en-nachtritme, blijkt uit recent onderzoek. Om ze te laten creperen in de koelkast terwijl ik geniet van zon, zee en strand, voelt niet goed.

Daarom ga ik dit jaar de groenten die ik niet heb opgegeten, uitzetten in de natuur. Ik heb het alvast uitgeprobeerd met een kropje supermarktsla. Het enige wat na het avondeten overbleef was het hart (dat ik nog dacht te horen kloppen) en een stuk stronk.

Op weg naar de composthoop bedacht ik me dat het misschien nog wel overlevingskansen had als ik het in de grond zou stoppen. Zonder er al te veel van te verwachten drukte ik de restanten van de krop sla in de aarde en gaf hem water. Stomverbaasd zag ik een week later alweer frisse uitgroei.

Ik had de sla al bijna uit de grond gerukt om haar te onderzoeken op nieuwe wortels. Maar ik houd me in en bel met Dolf Weijers, hoogleraar in de biochemie van planten aan de Wageningen Universiteit.

Hij is wat minder onder de indruk van de wonderlijke wederopstanding der sla. ‘Dat een plant zich kan herstellen heeft te maken met het plantenhormoon auxine. Dit stofje wordt aangemaakt in de jonge, hoogste delen van planten en wordt van daaruit naar beneden gestuurd. De auxine hoopt zich op op het laagste punt in de plant.’ Bij mijn sla is dat de stronk, waar de auxine heeft aangezet tot de groei van nieuwe wortels.

Auxine is bij tuincentra gewoon te koop, maar daar heet het stekpoeder. Als ik een beetje stekpoeder op de stronk had gesmeerd, was de sla misschien nog sneller gegroeid. Ook zonder doping gaat het prima. De sla geniet van zijn tweede leven in mijn tuin, terwijl ik met een goed gevoel op vakantie ga.

De Groene Vinger in de Volkskrant, 06-07-2013