Geen woorden maar ZADEN

Gepost op 9 november 2010 door Corlijn

Keukenafval krijgt tweede leven in Afrika.

Enthousiast geworden door het boek Don’t throw it, grow it! verzamel ik al een tijdje zaden uit groenten en fruit. Voor je het weet heb je een citroenboom, een peperplant en een dadelpalm in de vensterbank staan. Toch verdwijnt het meeste zaad uiteindelijk in de GFT-bak omdat ik onmogelijk een plantage in huis kan beginnen. Toch zonde om die bruikbare zaden weg te gooien.

Maar toen stuitte ik op een project van de Gentse emeritus hoogleraar Willem van Cotthem, dat mij zo blij maakt dat ik het wel van de daken kan schreeuwen. Het project heet Zaden voor Voedsel en roept burgers op om je zaden op te sparen voor (school)tuintjes in ontwikkelingslanden. De zaden van tropische vruchten als meloen, pompoen, papaya, avocado, cherimoya, passievrucht, granaatappel, aubergine en paprika kun je naar Willem van Cotthem opsturen en hij brengt ze persoonlijk naar vluchtelingenkampen in Algerije.

Is het niet makkelijker is om zaden te kopen?, vroeg het Nieuwsblad aan Van Cotthem. “Dat is veel te duur. Voor die mensen zijn die zaden onbetaalbaar. Als wij ze betalen zijn we direct een flink stuk van ons budget kwijt, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Het is gewoon een kwestie van solidariteit. Daarom dacht ik: als ik nu eens mijn vrienden aanspreek? Die eten allemaal toch wel eens een meloen?”

Wat te doen als je inderdaad wel eens een meloen eet? Spoel de zaden in een zeef af onder stromend water en dep ze droog. Laat ze 10-14 dagen drogen op een bord (niet op papier!) Overigens zijn groentezaden ook welkom. Dus als je nog ongebruikte pakjes hebt liggen, kan je die ook meesturen. Stuur ze naar onderstaand adres:

Prof. Dr. Willem VAN COTTHEM
Beeweg 36
BE-9080 ZAFFELARE
België
e-mail: willem.vancotthem@gmail.com

Tot nu toe kwamen de zaden terecht op vier verschillende projecten :
– vluchtelingenkampen van de Saharawis in Algerije
– plattelandsbevolking van Malawi / Zuidelijk Afrika
– plattelandsbevolking van Tamil Nadu / Zuid-India
– een dovenschool van Ouahigouya / Burkina Faso

Hoe mooi is het dat jouw keukenafval straks een bron van gezond voedsel kan zijn voor de allerarmsten. Meer info over het project vind je op www.zadenvoorleven.wordpress.com/.