Een zomerse aardpeerupdate

Gepost op 31 juli 2011 door Corlijn

De deelnemers aan de Groene Vinger Aardpeerwedstrijd delen aardpeerlief en -leed. Allereerst, van harte gefeliciteerd! Bij alle deelnemers van de Groene Vinger Aardpeerwedstrijd leeft de aardpeer nog. Wel zijn er hier en daar een paar planten omgewaaid, maar een echte aardpeer groeit gewoon verder, desnoods horizontaal.

Voor wie nog nooit eerder een aardpeer in de tuin had, is het soms wel even schrikken. Zon of geen zon, de Jeruzalemartisjok groeit boven alles uit. Het opmeten wordt steeds lastiger, als de aardpeer ver boven je hoofd groeit.

De tussenstand:
Er zijn nog geen foto’s binnen gekomen van aardperen met bloemknoppen. Let op, de deelnemer met de eerste bloeiende aardpeer verdient een hoop bonuspunten. Dus hoe ze goed in de gaten! Zie je een bloem, stuur dan onmiddellijk een foto naar aardpeer@degroenevinger.net. Niet alle aardperen gaan bloeien. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bloemen in de aardpeer kunnen komen. @N0ral1en liet een Ipomoea purpurea (sierwinde) in haar aardperen klimmen. Een mooie combi!

We merken dat de aardperen die in een container of pot staan nu langzaam een groeiachterstand oplopen ten opzichte van de aardperen in de volle grond. De grote vraag is of de aardperen in pot ook minder oogst zullen geven. De verwachting is van wel. Sowieso is het spannend wat zich nu precies onder de grond afspeelt. Hoe groot zouden de knollen nu al zijn?

In het najaar willen we een #aardpeeroogstfeest organiseren. Niet alleen om elkaars aardpeergerechten te kunnen proeven maar ook om de winnaar van de wedstrijd bekend te maken. Als je een idee hebt voor een geschikte locatie, horen we het graag.

Dank voor alle aardpeerfoto’s die we getwitterd en gemaild krijgen. Het is geweldig dat de aardpeer zoveel losmaakt, zeker op twitter. Blijf ons op de hoogte houden van al je aardpeerlief en -leed!