Echte groene vingers kweken

Gepost op 22 januari 2012 door Corlijn

Niks zo leuk als het verspreiden van het Groene-Vinger-virus onder kinderen.

Voor educatiebureau Lud’Arte mocht ik twee groenlessen ontwikkelen die nu gegeven worden op basisscholen en BSO’s in Amersfoort en omgeving. De afgelopen twee weken zijn kinderen voor het eerst aan de slag gegaan met deze lessen en het was een feest om daarbij aanwezig te zijn.

De handschoentuin
De eerste les was de opdracht om zelf groene vingers te kweken en dat deden ze in een handschoentuin. Nadat de kinderen uitleg hadden gekregen over wat zaden zijn en wat ze nodig hebben om te ontkiemen, gingen ze zelf aan de slag. Ik had hiervoor allerlei zaden verzameld die snel ontkiemen én eetbaar zijn, zoals pompoenpitten en mosterdzaad. De kinderen mochten zelf kiezen wat ze in de handschoen wilden kweken. Ze gingen met veel enthousiasme aan de slag. Na afloop werden de handschoentuintjes aan een waslijn voor het raam gehangen. Een week later mochten de leerlingen hun tuintje van de lijn halen. Net als ik stonden ze versteld van het resultaat. Vrijwel alle vingers van de handschoentuintjes waren groen gekleurd.

Tuinbonbons
De tweede les kregen de kinderen de opdracht om zelf tuinbonbons te maken. De tuinbonbon is de chique variant van de seed bomb, gemaakt van aarde, klei en bloemzaad. Met behulp van een deegroller en koekvormpjes werden de prachtigste tuinbonbons geboetseerd. De leerlingen hebben hun handschoentuintje en tuinbonbons mee naar huis genomen. De bedoeling is dat ze die nu thuis verder gaan opkweken op de vensterbank of in de tuin, zodat ze hun groene vingers nog verder gaan ontwikkelen.

Groenlessen
Wil je deze Groene-Vinger-lessen ook bij jouw op school of BSO geven, neem dan contact op. In Amersfoort en omgeving worden de lessen exclusief uitgevoerd door Lud’Arte, een educatief bureau dat ook kan worden ingehuurd voor workshops en kinderfeestjes.