Ode aan compost

Gepost op 9 mei 2012 door Corlijn

Compost stinkt niet en andere opmerkelijke bevindingen.

Het is je misschien ontgaan zijn maar deze week is het International Compost Awareness Week. Weer zo’n onzinnige ‘week van…’ zal je denken maar composteren zelf is allesbehalve onzinnig.

Toen ik een paar jaar geleden via Marktplaats een compostvat kocht, snapte ik nog niks van composteren. Ik dacht dat het een vieze, rottende bende zou worden. Het compostvat werd dus zover mogelijk van het huis geplaatst. Een onhandige plek bleek later. Ten eerste heb je geen zin om voor elke aardappelschil de tuin te doorkruisen en ten tweede stond het vat naast een boom die met zijn wortels in het vat ging wonen. Slimme zet van de armetierige boom die op deze manier de voedingsstoffen uit de compost slurpte. Inmiddels heb ik het compostvat vlakbij de keuken staan. Ik hang er graag boven; met een stok er een beetje in roeren, takjes versnipperen, beestjes zoeken. Zoals andere mensen hun aquarium koesteren, ben ik gehecht aan het leven in mijn compostvat.

Ik blijf me verbazen over de magische processen in een composthoop. Een van de grootste ontdekkingen die ik deed was dat compost helemaal niet stinkt. Sterker nog, ik vind zelfs lekker ruiken, een beetje zoetig zoals de geur van bosgrond.

Een andere opmerkelijke bevinding was dat verwelkte groenten soms aan een tweede leven beginnen in het compostvat. Ik herinner mij een paar zielige bietjes die te lang waren blijven liggen. Zonde van de bietjes natuurlijk maar als je ze op de composthoop gooit, voel je je toch wat minder schuldig over het weggooien. Die bietjes belandden tussen het andere groenafval. Een paar weken later stond ik weer te roeren in het vat en trof ik een van de bietjes aan. Het bietje was helemaal opgeleefd; hij zag er verser uit dan toen ik hem uit de moestuin trok. Even overwoog ik hem alsnog op te eten, maar besloot het bietje toch terug te gooien omdat de composthoop ook recht op een lekker hapje heeft.

Over hoe je het beste kunt composteren zijn boeken vol geschreven. Op de onderstaande websites vind je heldere info over de ideale verhouding groen en bruin materiaal. Lees het en vergeet het want je gaat in de praktijk echt niet bijhouden hoeveel koolstof en stikstof je erin gooit.

Nuttige websites over compost maken:
http://www.milieucentraal.nl/
http://www.mooiemoestuin.net
http://www.composting101.com/

Wat je wil bereiken is een vreugdevuur van micro-organismen waardoor de temperatuur flink oploopt tot wel zo’n 70°C. En wat krijg je terug voor al je inspanningen? Minder stress, een nieuwe hobby en mooie, kruimelige compost, een traktatie voor elke plant.