Kringloopplanten

Gepost op 26 september 2011 door Corlijn

Als er een kringloopwinkel voor planten zou bestaan, dan zou ik daar niet weg te slaan zijn.

Planten in een tuincentrum vind ik maar saai. Dat je op het etiket precies kunt lezen wat voor soort het is en waar die wil staan, dat is toch geen uitdaging? Nee, geef mij maar een ruilplant waarvan de naam vergeten is en waarvan niemand weet of ie wel of niet in de schaduw overleeft. De tuin als laboratorium en de ruilplant als experiment. Het gaat niet altijd goed want sommige stekjes blijken monsterlijke struiken te worden. Dan is er altijd nog de composthoop die wel raad weet met zo’n uit de hand gelopen experiment.

Mijn tuin is dus een chaos, maar wel een chaos waar ik me thuis in voel. De planten die het goed doen worden beloond. Daarvan neem ik stekjes en bewaar ik de zaden. En die probeer ik dan bij iedereen weer aan te smeren. Probeer als bezoek maar eens naar huis te gaan zonder zaden of planten. Dan moet je wel een hele goede smoes hebben. Met: “Ik heb geen groene vingers” kom je zeker niet weg.

Veel stekjes komen op www.ruiltuin.nl te staan. Maar dan nog hou ik plantjes over die ik een mooi tweede tuinleven toewens. Voor die gevallen ga ik graag naar stekjes- en ruilmarkten. Aanstaande zaterdag is er weer een stekkenmarkt in de historische moestuin van Bartiméus in Doorn. De stekjes staan al in rijen dik opgesteld. Hopelijk kom ik dan ook weer met een hoop experimenten thuis. Zonder plantenlabels. En ze mogen er ook best een beetje zielig uit zien want verwaarloosde planten oplappen vind ik alleen maar leuk.

Voor wie ook naar Doorn komt. Dit heb ik in ieder geval bij me:
– herfstasters
scharnierplant
– papavers
– vaste zonnebloem
– framboos
Laat maar weten als je een stekje wilt ‘reserveren’.